Restauratie jachthuis landgoed Wouwse Plantage

Wouwse Plantage

Stammetje voor stammetje

Dit bijzondere jachthuis is rond 1875 als herberg gebouwd. Het is onderdeel van het landgoed Wouwse Plantage

Balemans kreeg de opdracht om het jachthuis te restaureren. Een prachtig werk. Het eerste wat opvalt bij het pand is het gebruik van hout. De gevel is bedekt met gehalveerde, onbewerkte boomstammen. Er zijn vakken met horizontaal, verticaal en diagonaal aangebrachte boomstammetjes. Ook het balkon is gemaakt van onbewerkte boomstammen. 

We restaureerden de buitenzijde van het jachthuis compleet: vervingen alle rieten daken, maakten nieuwe knelplanken en boeiboorden en vervingen de verrotte delen hout in de constructie. Ook het karakteristieke balkon hebben we helemaal in ere hersteld. 

Het bos in

Rob van Dartel, meewerkend voorman Balemans: “Het was een heel bijzonder project. Deze bouwstijl kom je niet zo vaak tegen. We hebben alles weer keurig netjes in de oude stijl teruggebracht. Iedere stam die vervangen moest worden, fotografeerden we en gaven een nummer. Toen zijn we letterlijk het bos in gegaan. Tussen de stammen die daar al lagen te drogen zochten we vergelijkbare stammetjes met dezelfde krommingen en bijtakken. Echt een puzzeltje. Daarna verwijderden we het schors en borstelden we de stammen, zodat de contouren zichtbaar bleven. Het resultaat is er wel naar. Als je de oude foto’s naast de nieuwe situatie ligt, dan zie je geen verschil. Kijk bijvoorbeeld naar het balkon: de stammen zijn exact hetzelfde.” 

Werkzaamheden

  • Vernieuwen van de rieten daken
  • Timmerwerk: o.a. het vervangen van alle knelplanken en boeiborden
  • Restaureren van het balkon
  • Vervangen van de rotte delen hout in alle wanden
  • Restaureren van de luiken aan de achterzijde
  • Vervangen van het glas aan achterzijde
  • Schilderwerk

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Kozijnen & timmerwerk

Ambachtelijk timmerwerk op maat
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.