Karin en Lambert, Raadhuisstraat Terheijden

“Met Balemans kom je er wel, er is altijd een oplossing”

Toen Karin en Lambert hun Brabantse boerderij aan de Raadhuisstraat in Terheijden kochten, waren ze realistisch. Ze zagen direct in dat het veel werk zou zijn om de restauratie goed uit te voeren en de monumentale boerderij ook meteen te verduurzamen.

Karin en Lambert, Raadhuisstraat Terheijden

“In een project van deze omvang wil je het met een goede aannemer echt samen doen” vinden Karin en Lambert. “En dan kom je al heel snel bij Balemans uit. Zij snappen hoe restauratie goed kan samengaan met vernieuwing en verduurzaming.”

Samenwerken met aannemer

Door het bouwkundig onderzoek dat Karin en Lambert voor de aankoop lieten doen, wisten zij dat de staat van het gemeentelijk monument slecht was. Karin: “Daar waren we ons van bewust. Er was jarenlang niets aan gedaan. Tegelijkertijd wilden we een huis waar een ziel in zat. Vooral om een plek te hebben waar onze drie jongens verder kunnen opgroeien. Dit huis gaf de mogelijkheden om zo’n plek te creëren. Je weet dat je in zo’n groot project van alles gaat tegenkomen. Dan wil je een goede aannemer met wie je het echt samen doet. Niet dat je twintig keer ergens achteraan hoeft te bellen. Met Balemans kom je er wel; er is altijd een oplossing. Hun veelzijdigheid ontzorgt.”

Restauratieplan

Na de aankoop maakten Karin en Lambert eerst een compleet plan voor de restauratie van hun boerderij. Ze werken daarvoor samen met architect John van Lierop uit Tilburg. Karin: “John hielp ons ook met het uitzoeken van de historie.” Lambert: “De voorkant is het oudst; dat is oorspronkelijk een houten huis uit 1625/1650 dat later is versteend. Het achterste deel van de boerderij komt uit 1876. Bij de restauratie zijn we gestart met het achterste deel.” Karin: “We wilden renoveren, ruimtes verbouwen én verduurzamen.” Lambert: “Dat alles hebben we samen met Balemans aangepakt.”

Restaureren en verduurzamen in drie fases

De eerste drie fases van de restauratie zijn nu achter de rug. Lambert: “Het opknippen in delen gaf ons speelruimte; financieel maar ook qua energie. Fase 1 startte in september 2018 en bestond uit de aanpak van het achterste deel. In die fase is het dak hersteld van de boerderij (het achterste deel van het huis) en is de bovenverdieping aangepakt. Van de stal hebben we een goed geïsoleerde woonruimte laten maken. In de tweede fase volgde de aanpak van de bovenverdieping aan de voorkant (inclusief de aanleg van een extra badkamer) en het herstel van dat deel van het dak.

De derde fase vond plaats in het najaar van 2021. In die fase hebben we alle kozijnen op de begane grond laten herstellen of vervangen. Om de authentieke uitstraling aan de buitenkant te behouden, herstelde Marino in de werkplaats van Balemans de kozijnen. Hij hield rekening met de stijl van het huis en het ontwerp van de architect. Alle ramen hebben nu ook dikker isolerend glas. Dat was nog even een ding. De levering van het juiste glas liet namelijk op zich wachten. Wat ik dan mooi vind aan Balemans is dat ze zich niet verschuilen maar het zonder discussie oplossen. In ons geval was dat het tijdelijk plaatsen van noodglas. Ze denken bij Balemans echt met ons mee en verplaatsen zich in onze situatie.”

Veelzijdigheid van Balemans

Lambert vervolgt: “Van hun manier van meedenken zijn nog legio voorbeelden te geven, maar het verhaal van onze voordeur maakt het goed duidelijk. Als je van verduurzaming je speerpunt maakt zoals wij deden, dan is het jammer als de tocht zo onder de voordeur doorkomt. Tegelijkertijd wilden we de natuurstenen dorpel aan de voorkant behouden. De tocht ontstond omdat de dorpel volledig was uitgesleten. Van 1925 tot 1978 was dit namelijk de ingang van een winkel. En van 1978 tot 2002 de ingang van een dierenartspraktijk. Rob en Marino bedachten, heel pragmatisch, om een extra hardstenen strip te plaatsen op de bestaande natuurstenen dorpel. Daarmee was het opgelost.” Karin: “Het geeft de veelzijdigheid aan van Balemans. En wat ze ook echt goed doen, is de planning van zo’n groot project. Die is uitermate strak. Ooit komt er nog een vierde fase. Dan kijken we hoe we het huis kunnen voorbereiden op de splitsing in twee verschillende wooneenheden.” Lambert: “Terug naar hoe het van oorsprong was.”

 

Samen met de klant verduurzamen van hun Brabantse boerderij

Terheijden

Van eerste advies tot jarenlange samenwerking

Bekijk dit project

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.