Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Ga naar buiten

 25/03/2016

 Jaco

Het voorjaar komt eraan en ik wil weer naar buiten. De deuren open richting de tuin of balkon geeft me een vrij gevoel: zon, licht en lucht haal je naar binnen. Wij hebben een serre aan de Zuidzijde van het huis. Heerlijk vind ik dat, want elk zonnestraaltje dat in voor- of najaar laagstaand naar binnen prikt: je krijgt het fysiek binnen. Geweldig gevoel en wanneer de temperatuur dan aantrekt vanuit de winter dan gaan de deuren open. Welke mogelijkheden hebben we daarvoor?

Schuiven of draaien

Je opent de deuren door schuiven of draaien. Dat zijn wel de smaken en het is kiezen uit die twee. Kies je voor draaideuren dan heb je rekening te houden met een draaicirkel aan de buiten- of binnenzijde. Daar kun je dus niets wegzetten. De draaideuren komen oorspronkelijker, ouderwetser, over dan schuifdeuren in de meeste gevallen. Bij schuifdeuren heb je als voordeel dat er geen sprake is van een draaicirkel en dat de wind er niet zomaar vat op krijgt. Maar je moet wel rekening houden met het feit dat de deur ergens heen / voorlangs moet kunnen schuiven. 

Draaien de deuren naar buiten, zorg er dan voor dat je ze vast kunt zetten want de wind kan ze plots openen of sluiten. Draaien de deuren naar binnen besteedt dan aandacht aan de waterdichting omdat binnendraaiend een kwetsbaarder onderdorpeldetail vraagt waar hemelwater makkelijker een toegang vindt dan bij naar buiten draaiende deuren. 

Deuren naar balkon of tuin. 
Bij de dubbele deur naar balkon of tuin kun je kiezen uit beide deuren tegelijk openen en één van beiden als loopdeur gebruiken. De ouderwetse variant is met een espagnolet, een stangbediening die meteen beide deuren ontgrendeld en je helpt om beide deuren tegelijk te openen. Dit komen wij in restauratie veel tegen maar ook wanneer je in een nieuwe situatie relatief smalle deuren hebt. Let dan wel op de inbraakwerendheid door een slotje op de stang te zetten. Of wanneer je dat niet wilt in elk geval gelaagde beglazing toe te passen hetgeen inbreken bemoeilijkt. 

Andere sluiting voor dubbele deuren is met een deurkruk, die dan meestal een meerpuntssluiting bedient. Je slot sluit dan op 3 of meer posities hetgeen inbraak moeilijk maakt. Door geen cilinder naar buiten door te boren zorg je ook voor een betere beveiliging. 

Schuifdeuren.
Schuifdeuren komen in veel moderne ontwerpen terug. In hout bestaan ze wel maar het zijn vaak aluminium of stalen puien waarin we schuifdeuren uitvoeren. Voordeel van deze metalen is dat ze schuifdeuren in grote afmetingen mogelijk maken en de gelegenheid geven buiten en binnen maximaal in elkaar over te laten lopen. 

Een overtreffende trap van transparantie vind ik de Minimal Windows: een minimaal kader om glas.

Praktisch gezien zal de beglazing vrijwel altijd gelaagd worden gezien de lage borstwering die tegenwoordig wenselijk is. De borstwering is de hoogte van het hout of metaal onder het glas. Omdat het glas laag begint is er een wettelijke eis dat je beveiligt tegen doorvallen. Dat doe je met een gelaagde ruit en die ruit geeft een betere weerstand tegen inbraak dan een enkele ruit. 

Tot slot. 
De mogelijkheden zijn legio, in techniek maar ook in budget. Kijkt wat je past in je dagelijks gebruik, het gebruiksgemak, wat bij het pand past en zeker ook naar het geld dat je eraan wilt besteden!

Jaco Balemans,

Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Vergunningen en omgaan met buren

Lees deze blog
Blog

Van projectplan naar uitvoering

Lees deze blog
Blog

Verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Deel 2

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.