Gedegen budgetteren voor particuliere verbouwers

 30/08/2023

 Jaco

Particuliere opdrachtgevers die verbouwen gaan met regelmaat de mist in op 1 essentieel onderdeel van het project: het budgetteren. Dat levert stress en gedoe op. Voorkom dat!

In 2022 schreef ik een blog over het belang van budgetteren. Dat herhaal ik in deze blog en diep het nog wat uit. Dat om particulieren te helpen de juiste (financiële) keuzes te maken.

Je hebt plannen om van je huis je thuis of nog meer je thuis te maken. Dat is dan je huidige woning of de woning die je net kocht of wilt kopen. Het voelt lekker om plannen te maken voor jouw stek. Het maakt je enthousiast!

Dat enthousiasme vasthouden gedurende je hele project, dat is een goed voornemen!

ontwerp en budget gaan hand in hand

De basis is mijn inziens: ontwerp en budget gaan hand in hand. Met maken van plannen meteen de kosten in beeld brengen. Je ontwerpt van grof naar fijn én je stelt je budget op van grof naar fijn.

Je hebt plannen om van je huis je thuis of nog meer je thuis te maken. Dat is dan je huidige woning of de woning die je net kocht of wilt kopen. Het voelt lekker om plannen te maken voor jouw stek. Het maakt je enthousiast!

Dat enthousiasme vasthouden gedurende je hele project, dat is een goed voornemen!

let op de valkuil

Wij zijn specialist bestaande bouw op de particuliere markt. Wat ik zie in de praktijk is dat particulieren zeg 70% van hetgeen nodig is om hun wensen te realiseren benoemen. Dat doe je vanuit onwetendheid: je weet wat je als eindresultaat wilt maar de basis, zeg maar de fundering, eronder die ken je niet want je bent een leek op het gebied van bouwen. Tref je dan een uitvoerend bedrijf dat precies die 70% berekent die je vroeg, dan word je ergens in het bouwproces geconfronteerd met de ontbrekende 30% budget.

In de ontwerpfase die confrontatie met budgetoverschrijding is te overzien. Niet fijn want je moet dan je plannen aanpassen. Gebeurt het in de uitvoering dan moet je door, of afbreken. Gevolg: extra budget zien te regelen of een niet afgebouwd project.

Project aannemen of op regiebasis

Start je dan ontwerp- en budgetfase de uitvoering dan kun je voor “vast” of “flexibel” gaan. Een project kun je laten aannemen door een aannemer of op regie uitvoeren. Is het project overzichtelijk, zonder al te veel onduidelijkheden dan kun je prima een vaste prijs afspreken. Is veel onduidelijk en worden knopen pas gedurende het project doorgehakt dan kan uitvoering op regiebasis een goed format zijn. Een worst-case inschatting aan de voorkant geeft je dan houvast en de aannemer brengt de verwerkte materialen en gewerkte uren periodiek in rekening. Dat zonder inrekenen van allerlei zekerheden omdat het simpelweg moeilijk in te schatten is. Wij doen dat factureren op onze regieprojecten wekelijks zodat je per week op de hoogte bent van de besteedde kosten.

Met deze manier van werken hebben onze opdrachtgevers en wij goede ervaring in geval van complexe opgaves.

Tips:

  • Maak budgetteren onderdeel van het ontwerpproces.
  • Selecteer een uitvoerende partij die met jou vanaf het begin van grof naar fijn ontwerpt én budgetteert.
  • Let op de valkuil: als particulier benoem je 70% van wat nodig is om je plannen te realiseren. Zorg voor een partner die technisch meedenkt en je ondersteunt om 100% van wat nodig is te budgetteren.

 

Jaco Balemans

Meer blogs laden

Blog

Verduurzamen van woonhuismonumenten: alle neuzen moeten dezelfde kant op!

Lees deze blog
Blog

Wat is de rol van een aannemer nog met al zijn onderaannemers die het werk doen? Deel II

Lees deze blog
Blog

Nationaal Monumenten Congres 2019: respect voor vrijwilliger en vakman

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.