Wat zijn je opties als je uit je jas groeit en je woning te klein wordt?
26/09/2017
Jaco
Ken je dat gevoel? Dat je uit je jasje groeit en de woning te klein wordt? Toen je in de woning trok een aantal jaren geleden waren jullie nog met z’n tweetjes. Inmiddels is jullie gezin uitgebreid met kinderen en begint de woning te knellen. De kinderen wil je elk hun eigen slaapkamer geven maar jouw kamer om je terug te kunnen trekken of om te kunnen werken verdween. Die ruimte heb je wel nodig!
Hoe pak je dit ruimteprobleem aan?
Uiteraard kun je om je heen kijken wat een andere woning kost en wat jullie eigen woning oplevert. Maar wanneer je lekker geworteld bent op je stek, dan blijf je liever in je bestaande huis zitten. Maar dat heeft dan wel een aanpassing nodig. Welke? Je komt er niet uit.
Praten, praten, praten
Wat ik in onze dagelijkse praktijk tegenkom is dat mensen in deze situatie in eerste instantie behoefte hebben aan sparren. Sparren met een deskundige over:
- oplossen van deze ruimtebehoefte
- herschikken van de functies in de woning
- de gevolgen die verbouwen heeft in de woning die gewoon in gebruik is
- het benodigde budget.
Deze sparringpartner kan een ervaren bouwer zijn voor je.
Een voorbeeld uit de praktijk
Ik kwam bij een gezin terecht in een situatie zoals ik deze hierboven schets. Een jaar inmiddels samen aan het stoeien hoe de veranderde gezinssituatie én de woning in elkaar gepast kunnen worden. Gesproken met andere mensen erover, maar nog geen gevoel dat het de goede kant op ging.
Toen ik erbij betrokken raakte, hebben we samen gesproken over de ontwikkeling die het gezin doormaakte en wat zij nu missen in de woning. Na inventariseren van de behoefte bespraken we mogelijke oplossingen:
- uitbreiden van de woning op de begane grond
- uitbreiden van het hellende dak op eerste en tweede verdieping met een dakkapel en dan de bergruimte op zolder tot functionele tweede verdieping maken
- legio andere varianten
Uiteindelijk kwamen we tot een oplossing om de behoefte binnen de bestaande woning op te lossen! De grote berging op de zolder van de woning was slechts met een vlizotrapje bereikbaar en daardoor in de beleving slechts een bergzolder. De zolder is een volwaardige tweede verdieping geworden door plaatsen van een vaste trap naar de zolder waarmee die logisch bereikbaar is vanaf de eerste verdieping. Stahoogte was er al op deze verdieping en daglicht brengen we binnen door plaatsen van Velux dakramen. De werkruimte voor de ouders is gemaakt op deze tweede verdieping en de helft van de voormalige zolder is voor berging beschikbaar gebleven. De kinderen hebben elk een slaapkamer nu. Ieder gezinslid heeft nu zijn of haar eigen plek in de woning! Daarnaast is de architectuur van de woning onaangetast gebleven.
Tijd om te sparren is broodnodig
Het is niet de oplossing die voorlag toen ik voor het eerst over de vloer kwam. Door stoeien met behoefte, stoeien met bestaande volumes, stoeien met bestaande kwaliteiten van de woning én mee laten lopen van de budget consequenties van elke optie kwamen we samen tot de optimale invulling.
Mijns inziens kan een bouwer je helpen op deze wijze en ik kan je uit mijn eigen ervaring vertellen dat het energie geeft aan het proces bij zowel de consument als bij de professional.
Succes en plezier wens ik je toe met je eigen bouwproces!
Met vriendelijke groeten,
Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.
Ohja.
Wil je weten wat er gebeurt nadat een opdrachtgever het voorstel heeft geaccordeerd? Lees dan snel de nieuwe blog van Balemans; als vervolg op deze blog.
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.