Blog

Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel II: hoe weet ik dat ik een goede partner kies?

[Nieuwsgierig naar deel 1? Klik hier om het te lezen.]

Kwaliteit, maar ook het ontbreken ervan, is van alle tijden en in alle branches. In de bouw heb je bouwregelgeving en rechtspraak om de kwaliteit mee te bewaken en sancties op te leggen en dat was al in de Romeinse tijd. Maakte je als aannemer een bouwfout, waardoor een zoon van de opdrachtgever kwam te overlijden, dan was de straf voor de aannemer het ter dood brengen van de zoon van de aannemer. Serieuze business die aannemerij in de Oudheid! 

Colosseum Rome 

Nu gaat het er wel anders aan toe
Gelukkig is het niet meer zo rigoureus. Oog om oog, tand om tand past niet bij onze beschaving. Echter de bouwregelgeving is er niet minder streng op geworden. Nog steeds is de verantwoordelijkheid die een aannemer draagt in een bouwproces groot. Verreweg de grootste verantwoordelijkheid, veel groter dan die van opdrachtgever, architect, constructeur en andere adviseurs. 

Een degelijke aannemer heeft zijn bedrijf daarop ingericht
Met kennis en kunde in zijn organisatie én met goede verzekeringen voor het geval er onverhoopt iets mis mocht gaan. Als spin in het organisatieweb van het (ver)bouwproces hoort de allrounder -die een aannemer is- van alle markten thuis te zijn. Dat is complex. Focus is dan belangrijk. Wij van Bouwbedrijf Balemans hebben de focus op bestaande bouw. Focus zorgt ervoor dát je op jouw vakgebied van alle markten thuis kúnt zijn! 

Onze vakman aan het werk

Wanneer iets fout loopt dan is het kunnen dragen van die tegenvaller een must
Belangrijke verzekeringen zijn de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en Construction All Riskverzekering. De meeste bedrijven aangesloten bij Bouwend Nederland hebben dat goed geregeld. De branche heeft goede verzekeringsproducten ontwikkeld met verzekeraars. 

In onze wereld van bestaande bouw is Bouwgarant een sterk merk. Als deelnemend aannemer mag je het keurmerk voeren wanneer je je laat toetsen door Bouwgarant én wanneer je werkt volgens de richtlijnen van het garantie-instituut. Als klant kun je zelfs een verzekeringsproduct op je verbouwing afsluiten bij Bouwgarant. Niet een gekke keuze want een wasmachine koop je met garantie en waarom een verbouwing dan niet? 

Bouwgarant geeft je als opdrachtgever zekerheid in vooral processen. Heeft de aannemer de processen onder controle? Dat wordt geborgd. Bij een Erkend Restauratie Bouwbedrijf heb je naast de controle op het proces ook de kwaliteit van de vaklieden ingedekt. Jaarlijks wordt de restauratieaannemer in een audit getoetst. 

Bouwgarant

Vakgroep Restauratie

Processen ✓, Vakmanschap ✓
Goed, dan heb je de processen en het vakmanschap getoetst maar dan moet het bedrijf de opdracht er nog wel bij kunnen hebben! Dat is op dit moment in de markt het pijnpunt: beschikbaarheid van vaklieden. De bedrijven die in de crisis hun medewerkers konden behouden en het bouwbedrijf voeren met als basiskwaliteit de vakman met ervaring, hebben nog wel tijd om binnen afzienbare tijd het project op te pakken. 

Een goede tip tot slot

Tips
Nog een aantal praktische tips voor jou als opdrachtgever:

  • Kies een bouwpartner met focus.
  • Vraag naar hoe de aannemer verzekerd is.
  • Vraag naar keurmerken zoals Bouwgarant of Erkend Restauratie Bouwbedrijf.
  • Start op tijd je zoektocht naar een bouwer.


Succes met je bouwproces!

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans. 

Nieuwsgierig naar het laatste deel in deze blogserie? Klik dan hier!

terug naar vorige pagina

Jaco Balemans

Directeur/ Eigenaar

Contactgegevens

Bouwbedrijf Balemans
Hoenderparkweg 14
4838 BK Breda

T 076-5212901
E info@balemans.nl

Kantoortijden: 07.00 - 16.30 uur

Contact opnemen