Doet de bestaande bouw dan niets aan het milieu?
01/03/2020
Jaco
Mijn vorige blog ging over problematiek en regelgeving die speelt bij nieuwbouw collega’s van ons: PFAS, stifstof en BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Met name de eerste twee leggen de nieuwbouwproductie plat. Je krijgt de indruk dat de nieuwbouw de klappen krijgt én de (energie)lat er hoog ligt en dat bestaande bouw hiervan gevrijwaard wordt. In deze blog daarover meer!
PFAS
Klopt dat PFAS en stikstofdiscussie aan ons renovatie- en restauratieaannemers voorbij gaat. Althans grotendeels want een stukje aanbouw bij een bestaand gebouw komt regelmatig voor en daarvoor moet ook grond weg. Dat is echter een klein deel van het werk en stremt de voortgang nauwelijks. Stikstofberekeningen hoeven we vrijwel nooit te maken omdat we simpelweg vooral binnen bestemmingsplan opereren en dan heb je die eis niet.
Vanuit een vrijblijvender basis kijken we wel naar verminderen van stikstofproductie door onder andere jonger materieel te gaan toepassen. Ook materiaaltoepassingen als dakpannen die stikstof opnemen is een ontwikkeling die ik volg. Het maakt dat wij de early adapters van nieuwbouw daarin kunnen volgen. De kinderziektes eruit en dan toepassen.
BENG
Dan naar BENG, naar energiezuinigheid en footprint. Met de energielabels voor woningen en bedrijfsgebouwen wil het nog niet zo vlotten in Nederland. Het is al jaren verplicht maar in het dagelijks leven wordt er weinig acht op geslagen. Dat in tegenstelling tot (lease)auto’s waarbij een beter label voor lagere bijtelling zorgt. Daar zijn de consumenten dus blijkbaar vatbaar voor: een financiële prikkel. Witgoed is bijna alleen nog met goede en erg goede labels te koop. Dat is een kwestie van gewoon geen ander aanbod meer wanneer je voor de vervangingsvraag staat. Dat geldt bij woningen natuurlijk ook maar de vervangingscyclus is veel langer, te lang om snel stappen te maken wanneer je het mij vraagt.
Bij woningen en bedrijfsgebouwen gaat het om locatie en schaarste. Staat het pand op een wenselijke plek dan is dat de reden tot aankoop en energielabels komen pas bij de notaris in beeld. Een administratieve last vooral en geen graadmeter voor de kwaliteit van het gebouw. Daarin moet in de maatschappij een verandering komen: het moet even normaal worden hoe je handelt in aankoop van een pand als in autokeuze of nieuw witgoed!
Energielabels een succes?
Neen, het is nog geen succes die energielabels, niet bij woningen en zeker niet bij bedrijfsgebouwen. Wellicht komt dat laatste na 2023 wanneer kantoorgebouwen met een label van D of slechter simpelweg niet meer gebruikt mogen worden van de landelijke overheid. De banken dragen hier hun (twijfelachtige) steentje al aan bij door nu te zeggen alleen zakelijk vastgoed met een goed label te willen financieren. Dat helpt hen om hun duurzame ambitie in te vullen. Mijns inziens een goed uitgangspunt mits je de vergroening om te komen tot een goed energielabel mee financiert en dat gebeurt nog onvoldoende.
De focus in deze blog gaat nu naar wonen
Dat omdat wij als aannemer daarin vooral actief zijn. In verbouwingen hebben we in deze context twee soorten:
- uitbreiding van de woning of
- verbouwen van de woning.
Verbouw je een woning dan zijn er geen eisen. Maak je een uitbreiding in de vorm van een dakopbouw of aanbouw dan heb je te voldoen aan het geldende Bouwbesluit. Je komt dan voor de aparte situatie te staan dat hetgeen je bijbouwt enorm goed geïsoleerd moet worden en je de rest kunt laten voor wat het is. Deze tegenstelling zorgt ervoor dat eigenaren de isolatie-eisen nog wel eens met een korreltje zout nemen. En waarom zou je een RC van 6,0 maken voor het dak van de aanbouw wanneer de rest van de woning nadert naar 0? Ik zie opdrachtgevers dan wel steeds meer naar optimaliseren streven.
Hoe moet het dan verder met isoleren van de bestaande woningvoorraad?
Het zal van de bewustwording van de eigenaren afhangen: hoe prikkel je hen? Geprikkeld door subsidie (een bonus!) maar vooral door het steeds verder verhogen van de energieprijzen (een straf!).
Wat ik zie bij onze projecten is dat het al dan niet inzetten op isoleren van de bestaande woning afhangt van de staat van afwerking van de woning. Staat het pand er goed bij (binnen en buiten) dan is investeren in isoleren niet voor de hand liggend. Je gaat niet iets slopen, dan isoleren en opnieuw afwerken wanneer je daar niets voor terug ziet in zichtbare leefkwaliteit.
Zo kort door de bocht is het niet
Ik zie in onze projecten dat wij als aannemer begonnen met bij elk project aangeven wat ons inziens het laaghangende fruit is: wat is makkelijk mee te nemen nu en levert een zuiniger woning op. Het initiatief lag volledig bij ons en onze opdrachtgevers volgden ons advies, veelal, en natuurlijk ook soms niet. De laatste paar jaar merken we dat de vraag ook van de consument komt en dat betekent dat de voorstellen die we doen vaak gevolgd worden: de markt is eraan toe.
Samen er voor gaan!
Het hoeft niet extreem snel: de oudere voorraad is slecht qua energiezuinigheid en elke stap die gebruikers, eigenaren, verhuurders en bouwprofessionals zetten is er een in de goede richting. Door alle neuzen die nu dezelfde kant op gaan staan komt de versnelling vanzelf! En dat voelt fijner dan regelgeving die je voor het blok zet.
We gaan er samen voor!
Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans
Relevante links:
- Vorige blog over hetzelfde thema:BENG, stikstof, PFAS in relatie tot renovatie en restauratie
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.