In hartje Breda staan 23 monumenten te verkrotten, maar wat kun je er aan doen?

 05/08/2021

 Jaco

Met ongeloof las ik het artikel met deze titel erboven in BN De Stem. Het kan toch niet waar zijn dat eigenaren dit laten gebeuren? Ik ben een fervent lezer van het plaatselijke nieuws. Kreeg van mijn ouders het lezen van De Stem met de paplepel ingegoten. Het landelijke en wereldnieuws neem ik via de krant tot me en het plaatselijke nieuws heeft altijd mijn bijzondere aandacht. Ik heb interesse in wat in mijn directe omgeving gebeurt. Als persoon en beroepsmatig.

Vol ongeloof!

Toen ik een paar weken geleden dit artikel las, maakte ongeloof zich van me meester. Wanneer je eigenaar bent van een monument dan zorg je er toch goed voor.

Artikel in BN de Stem

Vanuit liefde voor woonhuismonumenten

De 23 panden ken ik niet allemaal maar met de foto’s bij het artikel en mijn kennis van de Bredase binnenstad besef ik dat het niet om woonhuismonumenten gaat. Eigenaren die een woonhuismonument kopen, doen dat vanuit liefde voor een pand, de historie en voor de plek. Ze zorgen goed voor hun pand. Ze doen wat in hun macht ligt om het pand te behouden voor een volgende generatie, van henzelf of van nieuwe eigenaren. Vaak gebruiken onze opdrachtgevers woorden met de volgende strekking: “We zijn slechts passanten en mogen een stukje geschiedenis schrijven hier.”

Deze monumenten zijn slechts een financieel verdienmodel

Niet bij deze 23 panden. Hier gaat het om grondposities. Hier ligt vooral de locatie als waarde onder. Financieel rendement is de grondslag van het bezit. Ik bagatelliseer het nu, dat besef ik, maar het neigt in die richting.

Alle monument-eigenaren hebben hun verantwoordelijkheid. Ook degenen met een financieel verdienmodel als basis. Die hebben ze moreel maar ook gewoon wettelijk. Verwaarlozen van onderhoud, zeker van monumenten, kan de overheid aanpakken. Onze monumenten worden beschermd en dat verdienen zij ook. De overheid is aan zet wanneer de pandeigenaren het niet doen.

Monumenten bepalen het straatbeeld

Monumenten maken onze binnenstad. De aantrekkelijkheid van binnensteden wordt af en toe bepaald door een modern accent. Maar vooral door historie. Waarom is de binnenstad van Breda zo geliefd? Dat is door de Grote Markt, de Havermarkt, de Haven, het teruggekeerde water in de stad, de inloopstraten Haagdijk en Boschstraat die historie ademen. Hier en daar is wel een issue, ontegenzeggelijk, maar de monumenten bepalen het straatbeeld. De historie geeft ons Bredanaars dat warme gevoel bij de binnenstad. Spreek je mensen van buiten Breda dan roemen zij het gemoedelijke, het bourgondische en gezellige karakter van onze historische binnenstad.

Eigenaren van monumenten, pak je verantwoordelijkheid

Ben je eigenaar van een Bredaas monument, pak dan je verantwoordelijkheid! Ga vandaag nog aan de slag. De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt je om de staat van je monument in kaart te brengen. Er zijn ontwerpers, restaurateurs en (ver)bouwers die je kunnen helpen. Stadsherstel kan je helpen en de Erfgoedafdeling van de gemeente Breda staat je bij met raad en daad. Je staat er niet alleen voor.

Besef wel dat onderhoud aan je monument meer aandacht en dus budget vergt dan bij gewone panden. Daar staat tegenover dat niets zo smoelt als een monument dat staat te stralen. En dat levert ook op, zij het op lange termijn. Die lange termijn is juist de kracht van het monument: het is en het blijft!

Ik wens ons Bredanaars en onze bezoekers een gave binnenstad toe, zonder rotte kiezen!

Jaco Balemans,
Directeur/ Eigenaar Bouwbedrijf Balemans

Meer blogs laden

Blog

Monument verduurzamen

Lees deze blog
Blog

Make-over buitenterrein Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog
Blog

Bouwbedrijf Balemans, 50 jaar (ver)bouwen met liefde

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.