Onderhoud aan je Rijksmonument woonhuis en financiën

 17/07/2018

 Jaco

Mijn vorige blog schreef ik over onderhoud aan je pand. De moeite waard om de conclusie te lezen dat goed onderhoud de exploitatiekosten het best in bedwang houdt. Crux is dat bijhouden van de conditie van je pand ervoor zorgt dat stevige ingrepen naar de toekomst geschoven en in het beste geval voorkomen worden! Dat gaat over techniek.

Onderhoud kost geld

Er komt nog een ander aspect bij kijken en dat is dat onderhouden geld kost en daar zie je in eerste oogopslag niet iets voor terug. Installeer je namelijk een nieuwe keuken of badkamer en word je elke keer met die nieuwe toevoeging geconfronteerd dan geniet je er dagelijks van! Heb je geld aan schilderwerk en goten uitgegeven, bijvoorbeeld, dan is er niets nieuws aan je woning. Die ziet er hooguit een beetje frisser uit. Er is een drempel daar om over te gaan, merk ik. Die stap zetten en budget reserveren is een mindset die je in eerste instantie geld kost en later weer lagere investeringen in restauratie oplevert.

Steun van de overheid
De overheid helpt de eigenaren van woonhuismonumenten, geeft ze een stimulans. Althans, de eigenaren van Rijksmonumenten want Provinciaal en Gemeentelijk monumenten kennen een dergelijke regeling niet. Op dit moment is 80% van de onderhoudskosten aan woonhuis Rijksmonumenten aftrekbaar van de Inkomstenbelasting. Even voor het gemak de hoogste schijf op 50% stellen en dan geeft de premie van de overheid je een voordeel van 40% op het onderhoud dat je laat doen. 

Dat voordeel stond op de tocht. 
De vorige regering gaf namelijk aan dat voordeel, de eenvoudige en overzichtelijke aftrek in de Inkomstenbelasting, af te schaffen. Een nieuwe regeling werd niet geboden. Onrust daarover brak uit bij betrokkenen en dat zorgde ervoor dat de overheid de ingreep uitstelde. Zie ook mijn eerdere blogs over dit onderwerp (Restauratie > scroll naar Regelgeving, financiering en subsidiëring). Nu is het zover: afgelopen maand werd bekend dat vanaf 2019 de aftrekregeling vervangen wordt door een subsidie. Hoe die eruit komt te zien is nog niet bekend maar wel is bekend gemaakt dat de maximale subsidie op onderhoud 35% wordt. Zie hiervoor ook ons nieuwsbericht op de website

Wat houdt dat in?
Dat “maximale” in de omschrijving geeft weer onrust. Hoezo een maximum en wat is dan het minimum? Hier heeft de overheid nog voldoende werk aan om deze wijziging in de regelgeving door te voeren. Dat wordt nog een aardige kluif voor de tweede helft van dit jaar waarvan de maanden juli en augustus aan welverdiende vakanties besteed worden.

Onze mening hierover
Mijns inziens zal het financiële verschil er wel zijn maar niet onoverbrugbaar groot. Of het er met een subsidie makkelijker op wordt voor zowel de eigenaar als de overheid vraag ik me af. Wil je het testen van de nieuwe regeling in 2019 en 2020 aan anderen overlaten, dan doe je er goed aan je onderhoud nog dit jaar uit te laten voeren door de ambachtslieden werkzaam in restauratie! 

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans. 

Meer blogs laden

Blog

Bouwbedrijf Balemans bezoekt Brugge: Nederland ontmoet België, een monumentperspectief

Lees deze blog
Blog

Monument verduurzamen

Lees deze blog
Blog

Make-over buitenterrein Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.