Samenwerken aan Bouwen: samen zorgen we voor een soepel proces

 01/10/2019

 Jaco

Het is onze slogan: Samenwerken aan Bouwen. Het siert de mouw van de trui van onze vaklieden. Samenwerken aan Bouwen schept verwachtingen, over en weer. De opdrachtgever mag een mooi resultaat en prettig proces verwachten en de aannemer mag op tijd maken van keuzes door de opdrachtgever verwachten. Dat maakt samen werken ook echt samenwerken!

Onze TIP aan opdrachtgevers en aannemers

Maak een schema met beslismomenten op basis van begroting én planning. Doe dat om de klant de kans te geven na te denken over te maken keuzes.

  • Het schema maakt de aannemer aangezien hij het proces als geen ander kent. Hij doorgrondt de begroting, maakte zelf de planning en kan dus ook aangeven wanneer hij welke keuzes verwacht. 
  • Het is de klant die vervolgens tijd inruimt om de daadwerkelijke keuzes te maken. Je kunt een aannemer, architect of interieuradviseur hebben maar uiteindelijk ben je het zelf als klant die de ruimte na gereedkomen gaat beleven. De uiteindelijke keuzes zijn aan jou.

TIP aan de opdrachtgevers

Reserveer gedurende het voortraject naar uitvoering toe tijd om keuzes te maken. Doe je dat voor uitvoering dan heb je twee voordelen:

  • je hebt én ruim voldoende keuze aangezien de levertijden minder meespelen in je keuzevrijheid
  • én je voelt geen tijdsdruk om per se onmiddellijk keuzes te moeten forceren.

Let bij het selecteren van materialen op de levertijden omdat de spullen tijdig op de bouw nodig zijn om de planning niet in gevaar te brengen!

Gedurende de uitvoering is het ook Samenwerken aan Bouwen dat de klok slaat

Gaat de tegelzetter de toiletruimte of badkamer symmetrisch tegelen of juist niet? Hoe ver uit de hoek zetten we dat dubbele stopcontact? Het zijn die keuzes die de afwerking net naar dat niveau hoger brengen. Elke vakman die op de bouw komt brengt zijn gereedschap én praktijkervaring mee.

Ook hier geldt als TIP: reserveer gedurende de bouw een paar uur of dagdeel per week om hieraan aandacht te geven. Dat voorkomt dat je verrast wordt omdat de uitvoering anders uitpakt dan jij voor ogen had.

Wanneer gedurende het project je inzichten veranderen

Waardoor de scope van het werk verandert dan kan dat een andere planning tot gevolg hebben. Bespreek met je aannemer de gevolgen van andere inzichten op de planning en bepaal vervolgens of de aangepaste planning je past. Dat helpt je te kiezen al dan niet de scope aan te passen.

Lees ook onze andere blogs over het proces:

Bouwen en technische kwaliteit van bouwen staat op 1

Duidelijk is dat vakmanschap van de vaklieden die je inschakelt de kwaliteit van je project bepaalt. Maar een belangrijke 2e is dat je proces op orde moet zijn. Want een goed proces brengt de kwaliteit een niveau hoger en voorkomt teleurstellingen gedurende het proces en in jouw beleving achteraf!

Geef het project de aandacht en tijd die het verdient. Succes met jouw project!

Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans

Meer weten over samenwerken aan bouwen

Meer blogs laden

Blog

Monumentenland is in rep en roer

Lees deze blog
Blog

In hartje Breda staan 23 monumenten te verkrotten, maar wat kun je er aan doen?

Lees deze blog
Blog

Op de overgang van 2019 naar 2020 vakmanschap voor het voetlicht

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.