Veiligheid op de bouw én thuis

 14/09/2016

 Jaco

Jaarlijks hebben wij hem, onze audit VCA. De afkorting staat voor Veiligheid Checklist Aannemers en komt oorspronkelijk uit de petrochemie waar ongevallen snel fataal zijn. Daar is het bedrijfsleven om die reden begonnen met bewustwording van veilig handelen, veilig werken en een veilige werkplek creëren. Vanuit die industrie waaide het over naar andere bedrijfstakken en bereikte het onder andere ons bedrijf.

Audit

Dinsdag 30aug was het weer zover. De hele dag procedures controleren, ingevulde checklists nalopen en zien of keuringen uitgevoerd zijn zoals afgesproken. En wat mij betreft de belangrijkste: de mentaliteit van medewerkers testen en onderzoeken of we nog veiliger kunnen. Wat blijkt: bewust met veiligheid en gezondheid in de werkomgeving omgaan loont. Wanneer je zelf bewust bent van veiligheid in je eigen omgeving, voor jezelf en de mensen om je heen, dan heb je de grootste stap gezet. Jarenlang al hebben we bijvoorbeeld een laag ziekteverzuim en nauwelijks ongevallen. Afkloppen….. 

Veiligheid thuis?
Hoe is dat in en om huis, bij mensen in huiselijke kring? Weet dat een miljoen mensen per jaar bij de eerste hulp komen en 90% ervan komt uit een "huis, tuin en keukensituatie". Blijkbaar zijn we thuis minder voorzichtig of letten gewoon niet op. Waarom valt iemand van zijn dak(terras) zonder leuning, waarom glijdt een ladder onderuit, waarom stapt iemand naast de ladder wanneer die van het dak naar beneden wil komen, waarom stoot een kind zich aan een scherpe rand met een gapende wond tot gevolg, waarom krijgt de tuinman-voor-één-dag bij snoeien een tak in zijn oog? Met de voorbeelden kan ik nog wel even doorgaan….

Wat is anders?
Wat doet een werkgever dan anders voor zijn omgeving dan een bewoner van een woning? We stellen veiligheidsschoenen, passende kleding om ieders lijf, veiligheidsbrillen, helmen, steigers en ga zo maar door ter beschikking. Daarnaast vragen we elke medewerker om om zich heen te kijken, elke dag, en zich van nature af te vragen: "Zijn er veiligheidsrisico’s in mijn omgeving waar ik invloed op heb?" 

Wat is er nodig? 
Wij hebben dus middelen en mentaliteit en daarmee heb je de ingrediënten te pakken die ook thuis in te zetten zijn. Gezond verstand, goed nadenken en de goede hulpmiddelen zijn voldoende om het in en om huis een stuk veiliger te maken. Koop een goede ladder die ver genoeg boven de dakrand uitsteekt zodat je veilig kunt afstappen wanneer je boven bent. Zet een veiligheidsbril op wanneer je in de tuin een woud aan takken aan het snoeien bent want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg voor een opgeruimde overzichtelijke ruimte omdat verstappen en verkeerde bewegingen dan minder vaak voorkomen. 

Tot slot een paar tips:

  • Zorg ervoor dat je een goede ladder in huis hebt.
  • Hou je vloeren, vooral ook buiten vlak en schoon, om uitglijden te voorkomen.
  • Laat klusjes aan techniek, waar je geen verstand van hebt, denk aan elektra, aan een deskundige over.
  • Wanneer er routine komt, en dat is altijd zo in en om huis, blijf dan bewust van je veiligheid en die van anderen. Daar voorkom je onnodige blessures mee.


Jaco Balemans,
Directeur / eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Renovatie van je toilet en badkamer

Lees deze blog
Blog

45 jaar Bouwbedrijf Balemans

Lees deze blog
Blog

Vergunningen en omgaan met buren

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.