Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Deel 2

 06/01/2021

 Jaco

In mijn vorige blog schreef ik over laaghangend fruit in verduurzamen van je woning. In deze blog zet ik een volgende stap.

Er is meer dan het zetten van kleine stappen

Elke woning namelijk, leert mijn werkervaring me, komt elke 25 tot 30 jaar in aanmerking voor een grote renovatie. Dat is het moment om grote ingrepen te doen. Die grote ingrepen zijn dan meer isoleren dan wat eenvoudig kan maar vooral ook de installatie aanpakken. Die cyclus van 25 tot 30 jaar zorgt er ook voor dat wij goed aan onze klimaatdoelen kunnen voldoen. Je hoeft niet alles vandaag te doen. Betekent wel dat je de gelegenheid om grondig te verduurzamen ook op dat moment pakt!

Wat pak je dan zoal aan

  • Gemeengoed is ventileren: of met ventilatieroosters of door de kieren rondom de ramen en deuren in je woning. Veel woningen hebben al een afzuiging in de woning. Bij een grondige renovatie is een WTW inpasbaar. Je hebt wel de nodige leidingen weg te werken maar dat is met inventiviteit inpasbaar.
  • De verwarming kan van hoge temperatuurverwarming met radiatoren naar lage temperatuurverwarming met vloerverwarming en convectoren. De cv-ketel kan blijven, dus conventioneel. Maar de ketel kun je ook vervangen door een luchtwarmtepomp (technisch: de lucht-water warmtepomp). Dan moet je wel je isolatie van de hele woningschil goed op orde hebben.
  • Wellicht je bovenste verdieping verwarmen met een airco-systeem (technisch: een lucht-lucht warmtepomp). Dat is ook een luchtwarmtepomp maar dan met een verwarmings-, ventilatie- én een koelfunctie. Je voegt dan gerief toe aan je verduurzaming.

Bodemwarmte in de bestaande bouw?

Ik zie het nog niet zo snel gebeuren op grote schaal. Je hebt er ruimte voor nodig dus bij voorkeur een vrijstaande woning op een groter kavel om de bronnen te kunnen boren. 

Er zijn ook collectieve initiatieven. Een zogenaamd warmtenet zoals nu in Terheijden aangelegd wordt waarmee verschillende duurzame gemeenschappelijke collectieve voorzieningen aangelegd worden en je met je woning op kunt aansluiten. Combineer je dat met andere infrawerken dan is het te doen anders heb je een chaos in de straten zoals ik nu in Breda overal zie met aanleg van glasvezel. Dat is dan slechts een dun kabeltje….

De cv-ketel uit de woning?

Dat zou erg jammer zijn. Wij hebben met gasverwarming een schone verwarming die we met een hoogrendement verbrandingstoestel met een rendement van 107% (jazeker!!) inzetten voor verwarmen en warm water. Dat gas op termijn verdwijnt kan ik me voorstellen. Dat dat HR-toestel verdwijnt? Neen dat niet. Met een aanpassing op dat toestel kunnen we ons leidingnet, dat nu fijnmazig heel Nederland voorziet van gas, tot in lengte van jaren blijven gebruiken.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Dat zei mijn vader al, 30-35 jaar geleden. Voor mij klopt dat nog steeds. Ook in verduurzaming. Gezond verstand, de goede dingen doen, dat is waar het om draait. Acceptatie is dan geen punt meer, het gaat als vanzelf.

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans

Lees hier de vorige blog

Meer blogs laden

Blog

Kies bewust je partner!

Lees deze blog
Blog

Fundering onder ons spaarpotje, figuurlijk én letterlijk!

Lees deze blog
Blog

Licht in aanbouw. Waar moet je op letten?

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.