Verduurzamen van woonhuismonumenten: alle neuzen moeten dezelfde kant op!
14/12/2022
Jaco
Als aannemer actief in de bestaande bouw en vrijwel uitsluitend voor particuliere opdrachtgevers is verduurzamen een tweede natuur van me geworden.
Een mooi pand, prima, maar het moet wel geriefelijk zijn en betaalbaar blijven. Dat betaalbaar doe je door de gebruikskosten zo laag mogelijk te houden.
De particuliere opdrachtgevers zijn inmiddels ook zo ver
Gerief was al van belang voor ze. Je wil namelijk niet in de trek zitten wanneer je nabij een fraai schuifraam zit. Bij dat gerief is nu verlagen van energiegebruik gekomen. Jarenlang waren wij gewend aan relatief lage energiekosten. Na jaren van lichte stijging worden we dit jaar met exploderende energieprijzen geconfronteerd. Die prijzen zullen wel weer gaan dalen maar de grilligheid van de energiemarkt die we nu aan den lijve ondervinden maakt dat we zelf aan de knoppen willen zitten.
Verduurzamen? Deze vraag komt nu vanuit onze klanten!
Ik merk dat bij onze opdrachtgevers. Was het tot 1 jaar geleden zo dat wij de verduurzaming aankaartten, nu is het de openingsvraag van onze klanten! Het is een goed teken dat het nu vanuit de opdrachtgevers zelf komt. Een verkeerde aanleiding met wat door de Oekraïne oorlog veroorzaakt wordt, dat wel, maar het versnelt de bewustwording en urgentie. Dat zie ik als een goed teken.
Stap voor stap aanpakken!
Particuliere opdrachtgevers krijgen hulp van organisaties als de Monumentenwacht en het Restauratiefonds. Beiden hebben een instrument om mee te kijken naar verduurzamen van de woning. Op een praktische manier kun je het stap voor stap aanpakken waarbij het verduurzamen ook een lagere energierekening oplevert!
Onze dagelijkse bezigheid
Wij zijn met verduurzamen dag in dag uit bezig en helpen onze opdrachtgevers om een monument te kunnen blijven bewonen. Te kunnen blijven als in een gerief realiseren dat past bij nu én om de gebruikskosten na restauratie in de hand te houden. Wij doen dat door isoleren en de installatie aan de pakken zoals ik schreef in mijn blog van 8 februari 2022
Zelf gaat de particulier er ook mee aan de slag door het gedrag aan te passen, het laaghangende fruit waarover ik in mijn blog van 31 mei 2022 schreef.
So far, so good
Bij aanpassingen aan monumenten, wat wel de realiteit is wanneer je verduurzaamt, heb je de overheid nodig. Je mag namelijk niet zomaar wijzigen aan een monument. En daar is nog wel een verbetering te halen. Ik merk met name op gemeentelijk vlak dat de medewerking aan het bewoonbaar houden van monumenten te kort schiet.
Open mind nodig om zo gebruikskosten laag te houden!
Bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is het besef dat een nieuwe periode aanbreekt. Tot 30 jaar geleden was restaureren veel vernieuwen en gelukkig is er de laatste 30 jaar een goede basis onder het vak gelegd. Met de restauratieladder en het vastleggen van kwaliteitsnormen voorkomen we dat monumenten stukgemaakt worden.
Dat is het fysieke stukmaken en is goed onder controle anno nu. Om nu het rekenmodel gelijke tred te laten houden, en financieel stukmaken te voorkomen, is het nodig om op verantwoorde wijze te mogen aanpassen. Aanpassen om de gebruikskosten laag te houden. Daar past een open mind bij om bijvoorbeeld bestaande ramen te vervangen door net even wat zwaarder raamhout zodat er goed isolerend glas in kan met subtiel verwerkte tochtkaders. Dat is niet het zuivere restaureren maar zorgt er wel voor dat monumenten aantrekkelijk blijven en dus behouden worden voor een volgende generatie.
Het is tijd voor deze stap in restauratieland en het is aan gemeentelijk ambtenaren om deze te zetten!
Ook interessant:
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/duurzaamheid/energiecrisis-en-erfgoed/feit-of-fabel
https://www.monumenten.nl/monumenten-verduurzamen/een-monument-verduurzamen-hoe-doet-u-dat
MONUMENTAAL editie 6 vanaf 10 dec.2022 verkrijgbaar, ‘Alle seinen op groen’
Jaco Balemans
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.