Restauratie luiken monumentaal Mauritshuis

Willemstad

Bij het opknappen van de luiken van het monumentale Mauritshuis uit 1623 in Willemstad, ontdekte het ingehuurde schildersbedrijf dat twaalf van de honderd luiken meer nodig hadden dan een lik verf.

De luiken aan de Zuidwestkant

Die kant heeft altijd het meest te lijden van weersinvloeden, waren aan vervanging toe. Via het schildersbedrijf kwam de gemeente Moerdijk, die verantwoordelijk is voor het gebouwbeheer, bij ons terecht. Rob ging in gesprek met de gemeente en adviseerde om deze twaalf luiken opnieuw te laten maken, inclusief een detailverbetering. Bovendien zorgde hij ervoor dat alle werkzaamheden zouden verlopen volgens het protocol van de Monumentencommissie en van Vakgroep Restauratie, waar Balemans lid van is. 

Meer weten over de Vakgroep Restauratie

De monumentencommissie toetst nogmaals

Of het nodig is om te kiezen voor vervangend materiaal in de oude stijl. Na goedkeuring konden Marino en Ad in onze (machinale) werkplaats aan de slag om de luiken opnieuw te maken, volledig in monumentale stijl.

Meer weten over onze (machinale) werkplaats

Duurzaam restaureren

Ad: “Inwatering en roestvorming waren de grootste veroorzakers van de verslechterde staat van deze luiken. Daarom hebben we de bestaande luiken in onze werkplaats niet alleen nagemaakt, maar ook gezocht naar detailverbeteringen om inwatering te voorkomen.”

Marino: “Door de profilering aan de zijkant anders aan te brengen, zijn de luiken minder kwetsbaar voor inwatering. Duurzaam restaureren wordt dat genoemd. Ook zijn de van oorsprong ijzeren bouten waarmee de luiken waren bevestigd, vervangen door roestvrijstalen schroeven en bouten. Al het metaalwerk is gespoten, door de smid met wie we samenwerken. JVK Daken bracht een loodvoorziening aan. Rob plaatste de luiken terug.”

Onze vakmannen

Mauritshuis kan er weer jaren tegen

Rob: “Restauratie geeft mij veel voldoening. Aan een monumentaal pand kleeft immers geschiedenis. Alles wat vroeger is gebouwd, is met een reden. Het is een uitdaging om dat in dezelfde stijl te restaureren. Zo hebben we bij het Mauritshuis gezocht naar een goede vervanger van de niet-oorspronkelijke houtsoort Meranti. In dit geval kozen we voor Oregon Pine. In maart 2019 hebben mijn collega’s Paul, Arjan en Christ de nieuwe luiken onder mijn begeleiding terug gehangen. Deze luiken zijn niet van de oude te onderscheiden. Het Mauritshuis kan er weer jaren tegen.”

Fotografie: Carla van den Bergh
Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Werkzaamheden

  • Advies over restauratie
  • Aanvraag bij monumentencommissie en afhandeling procedure
  • Restauratie 12 luiken
  • Thermisch laten verzinken van metaalwerk i.s.m. smid
  • Aanbrengen loodvoorziening i.s.m. JVK Daken
Verslechterde staat
Luiken na restauratie
Mauritshuis incompleet
Mauritshuis weer volledig

Voor & na foto's

Op Facebook is het proces van restaureren van de luiken gedeeld. Zie hier wat foto's van voor en na de restauratie.

Geleverde diensten

Erkende restauratie

Vakliefde voor monumenten
Dat wil ik

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.