Help, ik wil mijn huis verbouwen! Deel I: Hoe krijg ik een aannemer zo ver dat hij mijn huis wil verbouwen?

 28/11/2018

 Jaco

De wereld op zijn kop. Die gedachte kwam in me op toen ik Elsevier Weekblad las van 17 november 2018. De media staan vol met teksten dat er geen bouwvakker te krijgen is voor een klus. Een ander geluid daarin is welkom. Juist daarover gaat deze blog.

De crisis 

Het is evident dat er te weinig vaklieden zijn in de bouw. Toen de economie kromp in de jaren rond 2010 en de crisis hard toesloeg is ongeveer 20% van de vaklieden weggevloeid uit het vak. Ook in ons bedrijf moest ik ingrijpen om te overleven en verlieten vaklieden ons bedrijf. Die vaklieden van Balemans zijn elders in de bouw aan de slag gegaan en gingen zo niet verloren voor de branche. Waarom? Ze waren goed opgeleid en hadden zichzelf ontwikkeld zodat ze aantrekkelijk waren voor andere bouwwerkgevers. Ze hoefden de branche niet te verlaten! 

Klik hier (deel I en deel II) voor het artikel in Elsevier.

Een nieuw tijdperk in de bouw 
De afgelopen jaren trok de economie aan, zette de landelijke en lokale overheid de gaskraan (misleidende woordkeuze in het gasloze tijdperk dat we tegemoet gaan…..) op woningbouw en transformatie open en zette diezelfde overheid ook nog eens de verduurzaming op de agenda. 

Plots kwam een roep naar arbeid die niet ingevuld kon worden op landelijk niveau. Grote bedrijven schreeuwen moord en brand om vaklieden en krijgen het niet ingevuld. Zie ook de tip over de toekomst van de bouw en dat de "jeugd" hard nodig is, die wij op onze website plaatsten. 

Dan naar ons bedrijf

Na aantrekken van de economie zijn weer nieuwe medewerkers aan de slag gegaan bij Balemans. Een paar ervan kwamen vanuit een ander vakgebied terug naar de hen geliefde bouw. Zij verlieten de bouw in de crisis maar wilden terug zodra dat kon. Een paar vijftigers klopten bij ons aan die mooi werk verkiezen boven eenheidsworst. Jonge knullen die leren en werk willen combineren kiezen Balemans bij hun intrede in ons mooie vak. 

Waarom kiezen die mensen voor Balemans? 
Dat heeft te maken met aantrekkelijk zijn als werkgever. Zorg voor een goede sfeer in het bedrijf waarin collegialiteit een belangrijke rol vervuld. Koester en ontwikkel vakmanschap en maak werk waar je samen trots op bent. Zorg voor een ziel in je bedrijf en laat elke medewerker voelen dat hij en zij een wezenlijke bijdrage levert. Daarmee heb je de belangrijkste ingrediënten om geen tekort aan mensen te hebben. 

Jaco Balemans heeft meegewerkt aan een artikel van Bouwend Nederland over Duurzame Inzetbaarheid en Goed Werkgeverschap. Lezen? Dat kan hier!  

Gevolg hiervan 
Is dat je ons gerust kunt bellen voor een verbouwing of restauratie! Met onze vaklieden in vaste dienst, tussen 1 en 41 dienstjaren bij Balemans, werken wij dagelijks in de bestaande gebouwde omgeving aan renovatie, uitbreiding en restauratie. Lange levertijden kennen wij niet.

Hoe werkt dat dan?

We horen je vraag aan en werken samen met je de behoeftes uit. Dat resulteert in een plan met bijbehorend budget waar we afhankelijk van de complexiteit zeg 1 a 2 maanden voor nodig hebben. Na definitief worden van het bouwdossier starten we binnen 6 tot 8 werkweken aan de uitvoering. We gaan dan met het in detail uitgewerkt plan aan de slag en maken er een mooie en prettige verbouwing van! Uiteraard staat onze manier van werken ook op de website. 

Ook leuk! 
Want prettig kan een verbouwing ook gewoon zijn: geen stress maar samen met alle partners iets moois creëren dat je samen bedacht. We creëren samen iets waar we ook samen trots op zijn. Wat hebben we toch een mooi vak! 

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans

Relevante links:

  • Jaco heeft inmiddels een vervolg op dit blog geschreven! Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier om deel II te lezen & hier voor deel III.
Onze manier van werken

Meer blogs laden

Blog

BENG, stikstof, PFAS in relatie tot renovatie en restauratie

Lees deze blog
Blog

Praktische uitwerking duurzaamheid in monumenten: het loopt!

Lees deze blog
Blog

Daarom werkt Ricardo bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.