Blogs over gepassioneerd bouwen en verbouwen

Bij Balemans houden we van ons vak. We doen het met liefde én schrijven er graag over. Lees onze blogs, met onder andere onderhoudstips voor jouw huis maar ook het laatste nieuws over subsidieregelingen voor monumentale panden.

Wat is de rol van een aannemer nog met al zijn onderaannemers die het werk doen? Deel II

 06/11/2018

 Jaco

Na mijn vorige blog met deze titel kreeg ik meerdere reacties. Vooral van ervaringsdeskundige leken zoals particuliere opdrachtgevers zijn! Conclusie die ik trek uit de reactie: het organiseren van een bouwproces is geen makkie!

Vraag die ik terugkreeg: “Wat zou jij nou doen?” 

Vreemde vraag voor mij als professional want ik ben dagelijks bezig met organiseren van bouwprocessen voor opdrachtgevers van ons en het is onze broodwinning! Vreemd maar ook niet vreemd want wij komen alle variaties tegen op dit thema in ons werk. 

Wil je eerst deel I lezen? Dat kan hier.

Twee kampen
Ik zie, wanneer je een bouwproces in twee kampen wilt verdelen aan één zijde de opdrachtgevers die de aannemer de regie geven. De opdrachtgever wordt de zorg voor het project uit handen genomen. Dat is wanneer het goed gaat, want je hoort ook wel zeggen “dat het misgaat wanneer de onderaannemers op de bouw komen”. Dat laatste is mijns inziens een misvatting. Het heeft alles met het organiserend vermogen van je aannemer te maken. Het vakmanschap van de aannemer zit natuurlijk in het vakmanschap van de vakman metselaar en timmerman maar anderzijds ook, en niet onbelangrijk, in het organisatietalent van de aannemer en zijn vaklieden. 

Kenmerken van het proces in dit kamp:

  • Alles in één hand.
  • Één aanspreekpunt voor de opdrachtgever.
  • Één verantwoordelijke voor de opdrachtgever.
  • Rust voor opdrachtgever die benut wordt voor maken van keuzes.
  • Focus voor opdrachtgever op beleving van het wonen en/of werken na gereedkomen.
  • Focus van de aannemer op kwaliteit en planning.


Het andere kamp
In het tweede kamp zitten de opdrachtgevers die de regie zelf in handen willen hebben. Zij verzamelen degelijke partners om zich heen en bespreken de specificaties van elke discipline met de losse specialisten. 

Enkele kenmerken en tips voor opdrachtgevers uit dit kamp:

  • Het kost de opdrachtgever veel tijd.
  • De opdrachtgever kent elk detail en zal niet verrast worden door de individuele specialist.
  • Let op dat de diverse specialisten overlappen: ergens eindigt de ene en start de andere specialist. Besteed aandacht aan die overlappen.
  • Naast techniek die overlapt, is het ook de planning die overlapt. Planning is een reeks van disciplines die volgtijdelijk of gelijktijdig moeten plaatsvinden. Stem dit goed af.
  • Neem de tijd om de specialisten samen aan tafel te zetten om de overlappen te bespreken. Makkelijk wordt hier overheen gestapt “omdat we weten hoe we dat altijd doen” maar ervaring leert dat het onduidelijkheid voorkomt.


Welk kamp het ook wordt...
Succes met je project en kies de werkwijze, kamp één of kamp twee, die je past! En mocht je hierbij toch advies wensen, neem dan gerust contact met me op. 

Jaco Balemans, 
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.

Meer blogs laden

Blog

Monumenten en de Klimaattafels

Lees deze blog
Blog

Nationaal Monumenten Congres 2019: respect voor vrijwilliger en vakman

Lees deze blog
Blog

Daarom werkt Arjan bij Bouwbedrijf Balemans!

Lees deze blog

Voor jou gevonden!

Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.