Wat is de rol van een aannemer nog met al zijn onderaannemers die het werk doen? Deel I
25/09/2018
Jaco
Die vraag heb ik in de dagelijkse praktijk vaak mogen beantwoorden. “Jullie werken vooral met onderaannemers en rekenen daar vergoedingen over: dat kunnen we dan beter zelf doen kijkend naar onze eigen portemonnee”. In de ruim 20 jaar dat ik aannemer ben is me die vraag in allerlei vormen al vaak gesteld. Voor het beantwoorden zoom ik even in op ons bedrijf.
Eigen vakmensen
Bouwbedrijf Balemans werkt met 25 medewerkers in vaste dienst dagelijkse aan de bestaande gebouwde omgeving. We renoveren en restaureren. Onze vaklieden zijn timmerlieden en metselaars en in onze eigen ambachtelijke machinale timmerwerkplaats maken we allerhande maatwerk voor onze projecten.
Specialistische partners
Elke dag zijn ook eenzelfde aantal mensen voor ons aan de slag in gespecialiseerde vakgebieden. Grofweg kun je dus concluderen dat wij de helft van onze omzet laten maken door partners en de helft door eigen medewerkers. Denk bij partners aan installateurs voor loodgieterswerk en elektra, dakdekkers (bitumen / leien / zink), stukadoors, tegelzetters en schilders. Met deze opsomming van specialisten ben ik dan nog niet compleet maar het geeft een beeld.
De specialisten van onderaannemers vormen een schil om onze kern van Balemans medewerkers die we kunnen inzetten op onze projecten en die ervoor zorgen dat we een complete klus kunnen klaren.
Historie in samenwerken
Deze specialisten kennen we in vele gevallen al jaren. Er zijn bedrijven waarmee we 30 jaar samenwerken. In die cirkel om ons bedrijf hebben we van elke discipline twee of drie partners zodat een partner bij drukte in zijn bedrijf best kan zeggen: “dit project kan ik er even niet bij hebben”. Doordat we een beperkt aantal partners per vakgebied hebben, is de band hecht.
We kennen elkaar goed
We zijn op elkaar ingespeeld (lees ook eens mijn blog "bouwen is een teamsport"). Als aannemer maken wij met onze partners een planning voor het project en respecteren deze. In bestaande bouw is niet alles uitgekristalliseerd voor de start en dat vraagt flexibiliteit van de partners. Ingespeelde teams anticiperen op hobbels in de weg zodat de kwaliteit en doorlooptijd niet in gevaar komen.
Eindverantwoordelijkheid
Het is correct dat de aannemer een marge rekent over het werk dat een gespecialiseerd partner, een onderaannemer, inbrengt. De aannemer neemt daarvoor het hele projectrisico op zich en trekt de rol van regisseur naar zich toe. De marge is niet zo groot als het slotblad van een begroting doet vermoeden want de aannemer koopt zijn partner goedkoper in dan wanneer je als eenmalige opdrachtgever bij een onderaannemer aanklopt.
Ingewikkeld proces
Het regisseren van het bouwproces is geen sinecure. Hoewel wij als deskundigen streven naar standaardisatie -waar mogelijk- is elk project uniek. Dat maakt het voor ons elke keer anders om het proces in te kleden. Door je ervaring daarin krijg je dat steeds weer ingericht. Iets dat ons als professionals normaal gesproken beter afgaat dan een eenmalige opdrachtgever.
Het antwoord op de vraag
De antwoorden op de vraagstelling in verschillende verschijningsvormen zitten opgesloten in de beschrijving van het proces en de samenwerking hierboven. Het is aan de opdrachtgever met zijn aannemer om het in te richten passend bij hun unieke proces!
Benieuwd naar de voor- en nadelen van het bouwproces zelf organiseren?
In het vervolg op deze blog heeft Jaco een blog geschreven voor opdrachtgevers die het bouwproces uitbesteden of juist niet. Met de kenmerken, voor- en nadelen en ook tips!
Jaco Balemans,
Directeur/ eigenaar Bouwbedrijf Balemans.
Gerelateerde blogs/ artikelen:
Meer blogs laden
Voor jou gevonden!
Een betrouwbare aannemer voor advies, restauratie, verbouwing, renovatie, timmerwerk op maat en/ of onderhoud aan je pand of woning.