Rob - voorman

De verhalen van Rob

“Bouwen en restaureren doe je samen”

Rob, voorman, 29 jaar bij Balemans

Rob: “In de afgelopen jaren heb ik me steeds meer gespecialiseerd in restauratiewerkzaamheden. Een prachtig vak, want aan ieder monumentaal pand kleeft geschiedenis. Om nog meer te leren over vroegere bouwstijlen volg ik de opleiding Professional Restaureren in Amersfoort bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Logisch dus dat mijn top drie bestaat uit restauratieprojecten.  

Toen ik me meer ging specialiseren in het vak van restaurateur, was de restauratie van een Vlaamse schuur in Roosendaal mijn eerste grote werk (zie deze link voor het project). In een half jaar tijd hebben we van een bouwval een prachtige schuur weten te maken, waarbij we al het oude hout konden hergebruiken. Om de juiste keuzes in het restauratieproces te maken, verdiepte ik me samen met de architect in oude documentatie over de Vlaamse schuur. 

Ook bijzonder was het in oude glorie herstellen van het rijksmonument van familie Fluitman in de Catharinastraat in Breda (klik hier om het project te bekijken). Maar dan wel ecologisch verantwoord en met energiezuinige oplossingen. Het is een uitdaging om de duurzame technieken van nu toe te passen in een pand, waarvan de historie teruggaat tot 1534. Prachtig om mee te kunnen gaan in het idealisme van deze familie, die ons de ruimte gaf om weloverwogen te kiezen voor de beste oplossingen, zoals de toepassing van leem en houtvezel om te isoleren. Werkelijk over elk detail in deze restauratie is vooraf diepgaand nagedacht.

Het andere restauratieproject uit mijn top drie is de restauratie van de kerktoren van de Hervormde kerk in Numansdorp. Daarna zijn er nog vele kerktorens gevolgd, maar dit was de eerste kerktoren die we met Balemans restaureerden. Toen bleek dat in de torenspits de muurstijlen verrot waren, hebben we ook dat aangepakt in opdracht van gemeente Numansdorp. De samenwerking met deze dorpsgemeenschap was hecht. Terwijl wij de constructieve werkzaamheden verzorgden, werkte in dezelfde periode een ploeg van mensen uit het dorp aan het herstellen van de vloeren en de kerkbanken. De plaatselijke bakker zorgde voor de broodjes. Daar kan ik van genieten, bouwen en restaureren doe je samen.”

Weetjes

  • Werkzaam bij Bouwbedrijf Balemans sinds 1990: startte als leerling, volgt sinds 2018 de opleiding Professional Restauratie in Amersfoort, in samenwerking met Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen
  • De kracht van Rob:
    • samenwerker
    • tactvol
    • toegewijd

Het 45-jarig bestaan zomaar aan ons neus voorbij laten gaan?

Zeker niet! Een mijlpaal als deze vier je. Normaal kijken we vooruit. Deze dag keken we met het hele team terug. Lees het allemaal in de blog van Jaco Balemans.